Spaceworks has taken a step into the world of Optometry. But rest assured, this strays considerably from the conventional optometrist. You have got to ‘see’ it to believe it! I’ll stop with the bad jokes there.

In all honesty, we can’t work out why all optometrists aren’t like this one? It is probably safe to say it’s because they don’t have the amazing team that Orewa Optics has behind them. A family business, now own and operated by a third-generation Dispensing Optician, Orewa Optics has been a prominent member of the community since 1987.

When Orewa Optics approached us, they had outgrown their current premises and had acquired the neighbouring tenancy, effectively doubling their space. Being a company that have always had an eye for design, the team at Orewa Optics knew exactly what they wanted, having even engaged extensive research into the customer before we even got there. The only other thing they really needed was guidance and project management. That’s where our design team stepped in.

Building on the foundation that the Orewa Optics team had laid, our design team integrated design principles based on our extensive knowledge of retail experience resulting in a truly beautiful and immersive space.

From the outset, the space is incredibly inviting. The use of natural timber flooring, furniture and wall finishes creates an undeniable sense of warmth, including the use of repurposed Rimu behind the counter. A cool grey concrete paint pallet adorns the walls complementing the wood, even enhancing it. Considered use of paint in the brand’s vibrant orange makes a feature of specific areas within the space.

Proudly front and centre to the showroom, stands an Ascot round dining table from SM Interiors, sitting atop a faux rug recessed in the floor made from carpet tiles by Signature Floorcoverings. Overhead, a selection of paper lampshades by May Time truly capture the imagination and flood the space with soft warm light.

On the walls sits ingenious retail displays. Oversized peg boards allow floating glass shelving to be hung in an ever customisable pattern so that collections to be showcased. Overhead, designer track lighting by Light Plan allows spotlights to enhance the beautiful designer frames on display.

Dividing the line between retail and back of house sits a bespoke wooden partition by Practec Interiors, allowing the natural light to flood through the spaces. Behind this partition, the wall is adorned with our favourite design aspect of this space and we can’t even claim credit for it. A collection of truly beautiful and historic glasses, built up over three generations, is displayed proud and centre in the space. And even better yet, pretty much every pair has a unique story.

This project is truly reflective of what happens when a perfect synergy between client and designer is established, and we couldn’t be prouder of the result.